Kouvolan Taikapäivät 2005 26. - 28.3.2005
Esiintyjät

Aikataulut

Näytökset

Sponsorit

Ilmoittautuminen
Armando LuceroShoot OgawaAldo ColombiniEugene BurgerJeff McBrideShimada
Shimada


Shimada Haruo Shimada syntyi Tokiossa, Japanissa vuonna 1940. Hän innostui taikatemppuihin jo nuorena nähtyään tavaratalossa Tenyon myyntitemppuja. Jo 13-vuotiaana hän pääsi töihin Tenyon liikkeseen esittelemään taikatemppuja asiakkaille. Tenyo itse toimi nuoren miehen opettajana. Harjoittelu ja harrastusaikaa oli päivisin loistavasti, sillä tuolloin Tokiossa oli enemmän lapsia kuin koulussa pulpetin paikkoja. Lapset kävivät kouluissa vuorotyönä ja Shimadan vuoro osui iltaan ja yöhön joten päivät jäivät vapaaksi. Shimadan ensimmäinen ohjelma rakentui palloista joita esityksessä oli lopulta 35 kappaletta. Ohjelma ei olisi ollut edes mahdollista, ellei Shimada olisi harjoitellut pallomanipulaatiota molemmilla käsillä. Nopeasti Shimada sai mainetta ja kuuluisuutta taitavana taikurina. Todellinen käännekohta tuli kuitenkin vasta 1960 kun Shimada näki elokuvan ”European Nights” jossa esitellään Euroopan yökerhojen ohjelmistoja ja jossa esiintyy myös kyyhkysmestari Channing Pollock. Shimada oli myyty. Elokuvassa näytettiin Pollockin esitys mutta ei tietenkään kyyhkysten taikomisen menetelmiä. Niinpä Shimada kehitti oman esityksensä ja omat menetelmänsä kyyhkysten taikomiselle. Seuraavana vuonna Shimadalla oli esitys jossa hän taikoi 10 kyyhkystä. Vuonna 1965 hän avioitui australialaisen tytön kanssa ja kohta Haruo ja Deanna Shimada esiintyivät kahdestaan. Vuonna 1970 Shimadan perhe johon tuolloin kuului tytär Lisa, esiintyivät kiertueellaan 22 maassa.

Loistavan manipulaatiotaikuuden ja kyyhkystaikuuden lisäksi Shimadat kehittivät esityksiä jotka nivoutuvat paremmin japanilaiseen kulttuuriin ja mystiikkaan. Mukaan tulivat lohikäärmeasusteet ja pyrotekniikka. Shimadat tekivät ohjelmia joita muiden oli hankala kopioida. Kolmannessa Shimadan merkkiohjelmassa tehdään taikuutta sateenvarjoilla. Omaperäiset ja taidokkaat esitykset ovat vieneet Shimadaa esiintymään ympäri maailmaa jo vuosikymmeniä ja nämä kolme esitystä ovat kulkeneet Shimadan mukana aina tähän päivään asti. Myös muut taikurit ovat päässet osallisiksi Shimadan taidoista. Shimadan kyyhkystaikuudesta ja manipulaatioista on tehty videoita ja Shimada on myynyt kehittämiään taikatemppuja sekä itse tekemiään kyyhkyspusseja.

Tänään on kulunut yli 50 vuotta siitä kun Haruo Shimada aloitti taikuuden parissa. Hänestä on tullut jo vuosia sitten oman alansa mestari ja legenda jonka vaikutus lavataikureiden, manipulaattoreiden ja kyyhkystaikureiden kehitykseen on ollut valtaisa. Kouvolan Taikapäivät vuonna 2005 huipentuvat Gaalaesitykseen jossa Haruo Shimada esiintyy sateenvarjo-ohjelmallaan ensimmäisen kerran Suomessa.


- Teksti Martti Sirén
- Lähteinä lukuisat taikurilehtien artikkelit, sekä aina niin luetettava ja turvallinen Internet.
63