Kouvolan Taikapäivät 2005 26. - 28.3.2005
Esiintyjät

Aikataulut

Näytökset

Sponsorit

Ilmoittautuminen
Armando LuceroShoot OgawaAldo ColombiniEugene BurgerJeff McBrideShimada
”Miksi haluaisin ollenkaan jakaa tietojani? Olen nähnyt mitä tapahtuu niille jotka eivät kerro mitään. Olen myös nähnyt mitä tapahtuu niille jotka kertovat kaiken kaikille. Kummastakaan lopputuloksesta en pidä.”
           -Armando Lucero

Armando Lucero taikapäivillä: Luento, harvinainen työpaja, Close-up esitys, Gaalashow


Armando Lucero


Armando Lucero Armando Luceron taikurihistoria kuulostaa hyvin tavalliselta. Se sama tarina joka on kuultu niin moneen kertaan hiukan yksityiskohdistaan poiketen. Lucero on syntynyt vuonna 1956. Hän kiinnostui taikatempuista jo nuorena, kuusivuotiaana. Kipinä syntyi halloweenin aikana kun hän näki taikurishow’n Los Angelesissa. Tuon herätyksen jälkeen nuori Armando katsoi kaikki televisoista tulleet taikuriohjelmat. Ensioppia löytyi taikurikirjoista. Pian Armando tajusi, että paljon kiinnostavampaa oli löytää aivan omat ratkaisut temppuihin. Hän muun muassa kehitti pelikortteihin kolmen pisteen matemaattisen merkkaussysteemin 10-vuotiaana. Myöhemmin hän huomasi, että tämäkin menetelmä oli jo aiemmin keksitty.

Kuusitoistavuotiaana koululaisena Armando sai ystäviä ja paikallista mainetta korttitempuillaan. Pian hän oli mukana taikuriyhdistyksissä ja mukana monissa showtapahtumissa. Armando yritti elättää itseään muun muassa katutaiteilijana noin viiden vuoden ajan, mutta tämä esiintymiskokemus lähinnä ajoi nuoren miehen takaisin yliopistoon matematiikan ja filosofian pariin. Veri veti kuitenkin takaisin esiintymään ja taikuuden pariin. Armando sai nopeasti kuuluisuutta lähitempuillaan. Tästä innostuneena Armando päätti kokeilla jopa illuusioesityksiä, mutta huomasi pian, että nämä eivät olleet sitä mitä hän halusi. Armandon mielestä tuntui omituiselta seisoskella lavalla ja antaa laatikoiden tehdä kaikki taikuus.

Vuonna 1994 Armando muutti Las Vegasiin. Pian hän löysi itsensä Dick Fosterin Mystigue ja Image ohjelmissa joissa hän esitti monta vuotta hovinarria. Las Vegasissa hän sai taas tilaisuuden testata ja kehittää lähitaikuuttaan. Pian Las Vegasissa vierailleet tai siellä asuvat ja työskentelevät taikurit levittivät tarinaa miehestä joka tekee käsittämättömiä lähitemppuja. Armando Lucero oli kehittänyt jo vuosien aikana oman tyylin ja metodinsa eikä yhdelläkään taikurilla ollut käsitystä mitä hänen tempuissaan oikeasti tapahtuu. Tarina levisi eikä aikaakaan kun nopeimmat olivat jo varastaneet Armandon ideoita ja rutiineita omaan käyttöönsä. Muut keräsivät kilpailuissa ja taikurikonferensseissa mainetta Armandon tempuilla. Tämä oli tietenkin harmillista ja pakotti Luceron mukaan taikureiden tapahtumiin. Vuonna 2001 Armando oli mukana MAGIC live! tapahtumassa ja vuotta myöhemmin World Magic Seminar tapahtumassa. Taikureiden keskuudessa lopullinen läpimurto tapahtui FISM:ssä Hollannissa vuonna 2003 jossa hän kohtasi kuuden päivän aikana enemmän taikureita kuin mitä hän oli aiemmin nähnyt elämässään.

Armando Lucero tekee perinteistä lähitaikuutta siten, että hän on muokannut klassista efekteistä ja tempuista oman näköisiä ideoita ja ratkaisuja jotka huijaavat myös ammattitaikureita. Armando saattaa toistaa temppua pienin muutoksin monta kertaa, sulkien joka kerta yhden mahdollisen ratkaisun pois katsojan ajatuksista, kunnes katsojalla ei ole enää yhtään selitysmahdollisuutta jäljellä. Armando Lucero puolustaa luovaa ajattelua. Hänen mielestään on epäkohteliasta kysyä ”Miten tuo tehtiin?” Kysymys pitäisi kuulua: ”Miten tuo efekti syntyi, miten olet tuon kehittänyt?” Armandon mielestä monet tuhlaavat kykyjään katsomalla vaikkapa DVD:tä hyvän efektin ja sitten heti katsomalla metodin näkemäänsä efektiin. Oma luova ajattelu jätetään kokonaan pois. Metodin perään ryntääminen on turmiollista, koska heti kun olet salaisuuden nähnyt, et voi enää ajatella luovasti. Menetit sen mahdollisuuden tuon tempun osalta ikiajoiksi.


- Teksti Martti Sirén
- Lähteinä lukuisat taikurilehtien artikkelit, sekä aina niin luetettava ja turvallinen Internet.
63